Vojislav Šešelj - Dok dišem pišem

Iako mu je veći deo ,,sive mase“ zaokupila odbrana pred Haškim tribunalom, četnički vojvoda Vojislav Šešelj nije zapostavio ni izdavanje svojih knjiga. Za sada ih ima skoro dve stotine, a nekima od njih recenzent je bio nekadašnji saborac, kum i prijatelj Tomislav Nikolić, i sam spisateljski produktivan sa 13 knjiga ("Šešelja za predsednika", "Sve za Kosovo i Metohiju"). Kako su se stvari izmenile, znajući da je knjiga najlepši poklon, Šešelj je svojim dotadašnjim najbližim saradnicima i prijateljima, poklonio upravo knjige. Vučiću je namenio one sa naslovima ,,Portparol lopovske stranke“, “Srpski baron Minhauzen Aleksandar Vučić“ i “Sanaderova mačkica Aleksandar Vučić“, dok je Nikolića kao uzdarje zapao uradak ,,Haški denuncijat Tomislav Nikolić”.

Shvativši važnost naslova knjige, Šešelj se odlučio da umesto dotadašnjih naslova formalnog tipa s početka njegove karijere (,,Marksistički koncept naoružanog naroda“, ,,Suočavanja sa samoupravljanjem“) koristi mnogo živopisnije, pa neke od njih navodimo, kao skromni doprinos praćenju spisateljskih napora Vojislava Šešelja.

 ,,Narkomanija Vuka manitoga"

,,U čeljustima kurve Del Ponte"

,,Mafijaška pudlica Nebojša Čović"

,,Vašingtonski seksualni manijak Bil Klinton"

,,Haško bajramsko prase"

,,Engleski pederski isprdak Toni Bler"

,,Podmukli galski picopevac Žak Širak"

,,Smežurano kengurovo mudo Kevin Parker"

,,Politički ortakluk Kurve Del Ponte i Kurve Del Koštunice"

,,Očerupana Haška ćurka Kristina Dal"

,,Degenerisani majmun Bakone Džastis Moloto"

,,Pokvareni malteški pacov Karmel Agijus"

,,Smrdljiva gvajanska svinja Mohamed Šahabudin"

,,Narogušeno škotsko govno Jan Bonomom"

Iako sam sadržaj knjiga zapravo čine transkripti sudskih procesa, izjave pojedinih svedoka i sudski podnesci, te da njihovo isčitavanje može biti zanimljivo jedino kao neka vrsta kazne za teške prestupnike (manje od doživotne robije, više od nezavisnosti), svakako je zanimljiva namera autora da naslovima knjiga pošalje vrlo eksplicitne poruke "brojnom" čitateljstvu. Ne sme se zanemariti ni činjenica da je autor verovatno uzeo u obzir spoznaju da ciljna grupa kojoj se obraća mahom ionako čita samo naslove knjiga u slučaju da u njima nema slika, te da težinu napisanog shvataju bukvalno - izraženu u mernim jedinicama Si sistema.

Da li će se četnički vojvoda Vojislav Šešelj, pored postojećeg tvrdog poveza i živopisnih naslova, u dolazećim godinama odlučiti na pokušaj da samim sadržajem knjiga ugrozi voluminizirane, totalno jestive i slične bestseler romanopisce, pokazaće vreme. Tržišta za takve literarno-pravne avanture nažalost ima.

REDAKCIJA

Akuzativ

AkuzatiV - Online magazin

Back to top