Bertolt Breht: MERE PROTIV VLASTI

Dok se gospodin Kojner, misleći čovek, u dvorani pred brojnom publikom izjašnjavao protiv Vlasti, primetio je da se ljudi koji su bili ispred njega uzmiču i povlače. Osvrnuo se i spazio da mu za ledjima stoji – Vlast.

"Šta to govoriš?" upita ga Vlast.

"Govorio sam u prilog Vlasti!", odgovorio je gospodin Kojner.

Nakon što je gospodin Kojner napustio dvoranu, njegovi učenici su se raspitivali o njegovoj kičmi. Gospodin Kojner im odgovori: "Ne želim da mi polome kičmu. Ja moram da živim duže od Vlasti."

I gospodin Kojner im ispriča sledeću priču:

Jednog dana, u vremenima bezakonja, agent je ušao u stan gospodina Egersa, čoveka koji je naučio da kaže "ne". Agent mu pokaza uverenje potpisano od strane onih koji su vladali gradom i na kome je navedeno da svaki stan u koji kroči pripada njemu; na isti način mu pripada i hrana koju zatraži; takođe, svaki čovek kojeg tu ugleda treba da mu služi.

Agent je seo na stolicu i zatražio da jede, umio se, legao i pre nego što je zaspao, glave okrenute ka zidu, upitao: "Hoćeš li biti moj sluga?"

Gospodin Egers ga je pokrio ćebetom, terao muve, bdio nad njegovim snom i, kako toga dana, tako mu je na usluzi bio sedam narednih godina. No, bilo šta da je za njega radio, jednu stvar je gospodin Egers pazio da ne učini: da ne izgovori ni jednu jedinu reč. Kada je proteklo sedam godina i pošto se od silnog jela, spavanja i izdavanja naredbi pregojio, agent je umro. Nakon toga ga je gospodin Egers umotao u ruinirani prekrivač, odvukao ga iz kuće, oprao krevet, okrečio zidove, uzdahnuo i odgovorio: "Ne."
 

Bertolt Brecht, "Measures against power"
Stories of Mr. Keuner (Priče o gospodinu Kojneru), strane 3-4
Izdavač: City Light Books

Prevod: Ž.D. - Akuzativ

.

.

.

Molimo da, pre unosa komentara, procitate Pravila koriscenja

REDAKCIJA

Akuzativ

AkuzatiV - Online magazin

Back to top