Saša ĐORĐEVIĆ

Saša ĐORĐEVIĆ

Dipl. politikolog, istraživač u BCBP, Beograd

  • Published in Osvrti

Put kojim Pol Oster ide u otkrivanju identiteta

Tajni agenti i njihove službe imaju tu „simpatičnu“ privlačnost. Pol Oster je koristi kao pravi istražitelj u otkrivanju sopstva.

Pol Oster piše svoj roman „Nevidljivi“ na osnovu dve pretpostavke. Potraga za identitetom najintenzivnija je u kriznim vremenima, kao što je početak Vijetnamskog rata. Uvek je potrebna podrška na tom putu. Najbolju pomoć pružaju upravo oni koji otkrivaju tajne koje niko ne sme da zna – agenti službi bezbednosti.

Promišljati slobodu nakon povratka mračnog viteza

Betmen i Supermen su u poslednjem animiranom filmu o mračnom vitezu načinili iskorak drugačijim promišljanjem ideje pravičnosti, odgovornosti i slobode. To je učinjeno akcijama na koje nismo navikli čitajući i gledajući ova dva super heroja. Betmen je usmrtio svog glavnog neprijatelja Džokera, dok je Supermen na osnovu zapovedi američkog predsednika (koji je ustvari Ronald Regan) napao pripadnike vojske Sovjetskog Saveza.  

Betmen je sve do „Povratka mračnog viteza“ primenjivao princip Džona Loka po kome je čovek slobodan od svakog nasilja. Ta sloboda prirodno pripada svakom čoveku, te nije nastala kao proizvod društva. Štaviše, čovek ne bi trebalo da bude podređen volji ili vlasti nekog drugog. Prihvatajući takav stav, Betmen nije sprovodio smrtnu kaznu kao nehumani čin kojim se izvršava zadovoljavanje pravde. Time nije prihvatio osnovna opravdanja onih koji zagovaraju smrtnu kaznu – da je to pravedna osveta prema najokrutnijm zločincima, metoda zastraživanja prema budućim izvršiocima, te nužna zaštita društva uklanjanjem počinitelja, i najzad manji finansijski trošak za državu i poreske obveznike. Usmrćivanjem Džokera u poslednjem animiranom filmu Betmen je prihvatio, pre svega, opravdanje pravedne osvete. Time je prekršena prva sloboda koja je prirodom data, ali koja može biti ugrožena od strane drugih prema Džonu Loku – sloboda raspolaganja osobom.

AkuzatiV - Online magazin

Back to top