Dr. Midhat RIĐANOVIĆ

Dr. Midhat RIĐANOVIĆ

Profesor emeritus engleskog jezika i lingvistike
Univerzitet u Sarajevu
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Studije engleskog jezika i književnosti završio na na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Specijalizirao fonetiku na Univerzitetskom koledžu u Londonu a magistrirao i doktorirao lingvistiku na Univerzitetu u Michiganu (SAD).
Bio je gostujući profesor engleskog jezika na Univerzitetu u Bengaziju (Libija) a na Državnom univerzitetu u Ohio je 1984/1985 predavao kontrastivnu lingvistiku i srpskohrvatski jezik.

  • Published in UGAO

Vratiti se ovcama

Pametnī, poštenī i stručnī, bježite sa ovih prostora! Jer ovde kolo vode samo mediokriteti, nepošteni i nesposobni primitivci. Oni rade isključivo za vlastiti interes, oni mijenjaju vjeru i politiku kako im odgovara, oni ližu svako dupe koje će im donijeti neki šićar, njima narod služi samo da bi raznim porezima izvukli od njega što više para, nisu u stanju mladim ljudima osigurati posao, ali će te iste mlade ljude iskoristiti kao topovsku hranu kad im se ćefne da ratuju kako bi ugrabili tuđu teritoriju i tuđe pare.

  • Published in UGAO

Demokratija je ponekad idiokratija

Dragi moji sunarodnjaci Amerikanci,

Ja nisam američki državljanin već sam državljanin jedne fantomske države koja se zove Bosna i Hercegovina. Ja verujem da svi ljudski kolektivni problemi potiču od podjela na rasnoj, etničkoj, vjerskoj i brojnim drugim osnovama, te da bi prvi korak u rješavanju tih problema bio da zanemarimo te podjele i ponašamo se prema svim drugim osobama samo kao prema ljudskim bićima. Ljudi poput mene, koji vjeruju da se čovjek prema drugima treba odnositi kao da svi pripadamo istoj proširenoj porodici u isti mah su i Bosanci i Amerikanci i Uganđani i Kinezi i Japanci i Đibutanci i Somalijci i Mozambičani i Čileanci i Mauritanci, kao i pripadnici svake druge od nekih 195 nacija, koliko ih ima širom svijeta. Prema tome, 'Moji sunarodnjaci Amerikanci' zapravo znači 'Moja ljudska stvorenja koja se zovu Amerikanci'.

  • Published in UGAO

Tri najveće tragedije u istoriji srpskog naroda

Ja smatram da su tri najveće tragedije u istoriji srpskog naroda poraz u bitci na Kosovu Polju 1389. godine, koji dovodi do turske okupacije u trajanju od skoro pet i po stoljeća, pojava Slobodana Miloševića na srpskoj političkoj sceni, čiji vojni i politički porazi donose brojne nedaće srspkom narodu od kojih se još nije oporavio, i obavezna bezlična upotreba glagola trebati, zbog koje nedužni Srbi moraju silovati svoje jezičko osjećanje da bi govorili “pravilno”.

prof. Midhat Riđanović: BRUKA HRVATSKO-SRPSKE LINGVISTIKE - Jezik, jezici i "nacionalni identitet"

Sama riječ identitet, kao i druge riječi što potiču iz političkog žargona, postala je sredstvo manipulisanja narodom. Moj jedini identitet je pripadnost ljudskom rodu, ja nemam potrebe ni za kakvim drugim identitetom. “Nacionalne” identitete su izmislili političari, da bi nas upregnuli u svoja kola kao tegleću marvu, da bi nas upotrijebili da ginemo za njih, da ih slavimo kao naše velike vođe. Njima identiteti pune džepove i omogućavaju raskošan život, sirotinji identiteti donose samo patnju i stradanje.

AkuzatiV - Online magazin

Back to top