Predrag Matvejević: Ovo bi moglo biti „bosansko proljeće“!

Da sam u Sarajevu, bio bih među demonstrantima, kao iz topa odgovorio je Predrag Matvejević, ugledni bosanskohercegovački i hrvatski pisac, akademik, publicista, jedan od vodećih evropskih intelektualaca. 

Nečiji interesi 

Matvejević je za Dnevni Avaz komentirao višednevno okupljanje građana širom Bosne i Hercegovine koji žele iskazati svoje 18-godišnje nezadovoljstvo, a koje je kulminiralo neusvajanjem zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB).

Dešavanja oko neusvajanja zakona o JMB, demonstracije građana, kao i činjenicu da je na određen način izgubljen jedan mladi život Matvejević naziva novom sramotom i još jednim pokušajem da se preko administracije ostvaruju nečiji interesi. 

- Četiri godine studija proveo sam Sarajevu. Ovo nije stanje koje žele pravi Bosanci i Hercegovci, bez obzira na vjeru i naciju. Šta to rade od Bosne? Šta to radi bosansko rukovodstvo? - pita se Matvejević. 

On pojašnjava da vidi i analogiju između, kako kaže, njemu drage Turske i Bosne.

- Posrijedi je isto traženje. Moglo bi ovo biti „bosansko proljeće“. Istina, teško i po visokoj cijeni, ali može. Takve stvari se plaćaju visokom cijenom i vjerovatno nas to neće mimoići. Ali, ako to ne uspije, onda je mnogo lošije. Prema tome, ovo je bolji, pošteniji, svrsishodniji, prijateljskiji ishod među našim narodima u BiH i ja to priželjkujem - tvrdi Matvejević. 

On kaže da se dosta nezadovoljstva nakupilo u BiH, ali i u drugim zemljama, poput Hrvatske. To ilustrira jednim vicem. 

- Pitaju Cigu kad će nam biti bolje. Svi govore da će nam biti bolje... A Cigo odgovara: „Pa šta vam je, bilo je bolje....“ - prepričava Matvejević. 

Pokušaji politiziranja demonstracija u BiH za Matvejevića su posljedica političkog licemjerja, kojeg, kako kaže, ima puno. Dodaje i da se nada da će se u Evropskoj uniji, konačno, naći ljudi koje će voditi računa o onome što se dogodilo u BiH. 

Zlo u Bosni

- Najviše zla dogodilo se u Bosni, i to nad Bošnjacima, bez obzira bili oni vjernici ili ne. To je činjenica koju treba priznati i rasvijetliti. Zašto - ono što se dogodilo kraj Mostara u Heliodromu, u Srebrenici... Ja sam o tome pisao i uskoro ću objaviti jednu knjigu pod naslovom “Brazgođenje“. To su brazgođenja kad mač pređe preko tijela... - zaključuje Matvejević. 

Evropa je podla, ali je za nas najbolje rješenje

Matvejević kaže da se nerazumijevanje izvana prema Bosni pokazalo još tokom rata. Svijet, pojašnjava, ne razumije Bosnu.

- Dugo godina sam živio u Evropi. Ja poznajem Evropu. Ja znam sve njezine podlosti, njezine grijehe..., ali mislim da je za nas, ovakvi kakvi smo, ona najmanje loše rješenje. Ta podla Evropa ima i svojih dobrih strana - smatra Matvejević.

 

Preuzeto iz Dnevnog Avaza

.

.

.

Molimo da, pre unosa komentara, procitate Pravila koriscenja

REDAKCIJA

Akuzativ

AkuzatiV - Online magazin

Back to top